Mindent, amit tudnod kell a nyelőcsőgyulladásról

Mindent, amit tudnod kell a nyelőcsőgyulladásról

A nyelőcsőgyulladás a nyelőcső gyulladása, az izmos cső, amely átadja az ételt és az italt a szájból a gyomorba.

Ez a gyulladás károkat okozhat, és bizonyos súlyos esetekben vérzést, aspirációs tüdőgyulladást, vagy a nyelőcső szűkítését vagy szakadását okozhatja.

A nyelőcsőgyulladás kezelése magában foglalja a gyulladás okának kiküszöbölését és az esetleges kiváltók, például bizonyos élelmiszerek vagy allergének elkerülését. Néhány ember számára a gyógyszeres kezelés is segíthet. Ha egy orvos gyorsan diagnosztizálja és kezeli a nyelőcsőit, akkor a kilátások jóak.

Számos állapot okozhat nyelőgitist. Időnként az állapotot egynél több tényező okozhatja.

Ezek magukban foglalják:

Ez a leggyakoribb ok – Reflux oophagitis néven ismert. A nyelőcső alsó végén van egy izomgyűrű, amely megakadályozza, hogy a gyomorban a savak visszatérjenek a nyelőcsőbe. Ezt az alsó nyelőcső -sphincternek hívják.

Ha a nyelőcső -sphincter hibás – nem záródik be és nem nyit ki helyesen – a gyomor tartalma visszatérhet a nyelőcsőbe (reflux). A GERD irritálhatja a nyelőcsőt, ami nyelőcsőgyulladáshoz vezet.

Mindenki bizonyos mennyiségű normál vagy fiziológiai refluxot tapasztal. A felesleges reflux problémás lehet. Az alsó nyelőcső -sphincter funkcióval kapcsolatos probléma a GERD történetének csak egy része.

Egyéb tényezők lehetnek egy hiatális sérv jelenléte (amikor a gyomor egy része a mellkasba csúszik). Néhány gyakoribb tényező általában olyan ételek, amelyek magas savas tartalma lehet, mint például a vörös salsa, a hagyma, az alkohol, a citrusfélék vagy a gyümölcslevek stb.

Bizonyos allergia eozinofil nyelőcsőit okozhat, amelyet allergiás reakció válthat ki. Az eozinofilek egyfajta fehérvérsejt. Ha allergiás reakció vagy fertőzés merül fel, az eozinofilek száma a nyelőcsőben emelkedik és gyulladást okoz.

Egyes gyógyszerek nyelőcsőgyulladást okozhatnak, ezt gyógyszer-indukált nyelőcsőgyulladásnak nevezik. Ha a drogok túl hosszú ideig érintkeznek a nyelőcső béléssel, vagy ha egy nagy tabletta irritációt okoz, amikor lenyelik, akkor gyulladást okozhat.

Ez akkor fordulhat elő, ha a tablettákat lenyelik anélkül, hogy elegendő vízzel mossák őket. A tabletta, a tabletta vagy a kapszula maradványai a nyelőcsőben maradhatnak. Leggyakrabban néhány fájdalomcsillapítóval, antibiotikumokkal, káliumhiány kezelésére szolgáló gyógyszerekkel és bizonyos gyógyszerekkel jár az osteoporosis kezelésére.

Ezt a problémát súlyosbíthatja a csökkent mobilitás. Például az emberek, akik ágyban vannak, vagy csak nem mozognak eléggé, inkább a gyógyszer által indukált nyelőcső-gyulladásnak vannak kitéve.

fertőző nyelőcsőgyulladás fordulhat elő olyan embereknél, akiknek gyengült immunrendszere van. Ennek oka lehet a gombás fertőzések, például a Candida vagy a vírusfertőzések, mint például a herpes simplex orcytomegalovírus. Az endoszkópia segítségével egy képzett orvos azonosíthatja a fertőzés forrását.

Egyéb okok

A nyelőcsőgyulladás egyéb okai az alkoholfogyasztás, a sugárterápia, az nasogasztrikus csövek és a kémiai sérülések a lenyelett lúgos vagy savoldatokból. Kémiai sérülés akkor fordulhat elő, ha egy gyermek tisztító oldatokat iszik, vagy ha egy felnőtt öngyilkossági kísérlet során nyel be maró anyagokat.

tünetek

Ezek azok a jelek és tünetek, amelyek leggyakrabban a nyelőcsőgyulladáshoz kapcsolódnak:

  • hasi fájdalom
  • Fájdalom és nehézség, amikor mikor nyelés
  • Az ételek elakadnak a nyelőcsőbe
  • Az étvágy hiánya
  • Narea és esetleg hányás
  • köhögés
  • Fájdalom a mellkasban étkezéskor, gyomorégés
  • Szájfekélyek

Gyermekek és csecsemők esetében a tünetek között szerepel az etetési nehézségek és a fejlődés esetleges elmulasztása, vagy a megfelelő súly megszerzésének nehézsége. Ebben a korban a legtöbb beteg túl fiatal ahhoz, hogy leírja tüneteit.

kezelések

A kezelés szinte teljes egészében attól függ, hogy mi okozta a gyulladást:

gastroesophaga -reflux betegség (GERD)

  • sav A blokkolók, beleértve a H2-blokkolókat és a protonszivattyú-gátlókat: ezek olyan gyógyszerek, amelyek hosszú távú hatással vannak a gyomorsav-termelés csökkentésére.
  • Fundoplication: Ez a GERD kezelésére szolgáló műtét. A gyomor egy részét az alsó nyelőcső -sphincter körül csomagolják, amely megerősíti és megakadályozza, hogy a gyomorsav visszatérjen a nyelőcsőhöz.

A műtéteket vagy az endoszkópos eljárásokat, például a transzalorális bemetszés nélküli alapfunkciót általában olyan esetekre tartják fenn, amelyek nem reagálnak a maximális orvosi kezelésre.

allergia

  • Kortikoszteroidok: Ezek az orális gyógyszerek csökkenthetik az allergia-kapcsolódó gyulladást, ami kevesebb gyulladást eredményez a nyelőcsőben, lehetővé téve, hogy gyógyuljon.
  • Protonpumpa -gátlók: Az allergiák által okozott nyelőcső -gyulladásban szenvedő betegek jó eredmények lehetnek, ha az előírt protonpumpa -gátlók, ha van bizonyos mennyiségű reflux is.
  • Élelmiszer -allergia: A kezelés itt egyszerűen az allergiát okozó ételek kiküszöbölésére szolgál. Az orvos általában a beteget képzett dietetikusra, vagy bizonyos esetekben allergiásra irányítja, hogy tesztelje, ha nem világos, mely ételek rokonok.
  • Bizonyos gyógyszerek által okozott nyelőcsőgyulladás: Az orvos felírhat egy alternatív gyógyszert, vagy megváltoztathatja a megadás módját – például szilárd anyagról folyékony formára.
  • A fertőzések által okozott nyelőcsőgyulladás: Az orvos valószínűleg egy specifikus gyógyszert fog felírni a fertőzés leküzdésére, attól függően, hogy a kórokozó vírus, gomba, parazita vagy baktérium.
  • A nyelőcső súlyos szűkítése: Az orvos általában először próbálja ki a gyógyszert, hogy megpróbálja enyhíteni a gyulladás bármely összetevőjét. Eljárást lehet végrehajtani a nyelőcső tágulására, ha tartós szűkítés van, és a gyógyszeres kezelés nem sikeres.

Kockázati tényezők

Az alábbiakban a GERD kockázati tényezői vannak, amelyek szintén növelik a reflux nyelőcsőgyulladás kialakulásának esélyét:

  • Túlsúlyos, mivel túlsúlyos. vagy elhízott
  • Hiatal sérv
  • Terhesség
  • Dohányzás
  • Bizonyos ételek és italok rendszeres fogyasztása, például paradicsom alapú ételek , citrusfélék, csokoládé, fokhagyma, hagyma, fűszeres ételek, alkohol és koffein
  • allergiák
  • Gyógyszerek, különös tekintettel a nagy tabletták lenyelésére
  • Azonnal fekve fekve Étkezés után
  • gyógyszerek szedése fekve, vagy lefekvés előtti gyógyszereket szedni
  • A fertőzések, mivel a gyengült immunrendszerrel rendelkeznek, növelheti a fertőző nyelőcsőgyulladás kialakulásának kockázatát

Diagnózis

Miután megkérdezte a beteget a tüneteikről, kórtörténetükről és fizikai vizsgálat elvégzéséről, az orvos további diagnosztikai teszteket rendelhet:

Barium röntgen: Ez biztosítja a nyelőcső jól definiált röntgenfelvételeit, amely segít az orvosnak annak meghatározásában, hogy van-e szűkítő vagy szerkezeti változás a nyelőcsőben.

endoszkópia: Egy hosszú, vékony csövet, amelynek végén egy kis kamera van, a beteg torkán van lefelé. A nyelőcsőre nézve és esetleg egy kis mintát szedve az orvos meghatározhatja, hogy mi okozta a gyulladást.

Szövet mintái: Kis mennyiségű szövetet távolíthatunk el annak meghatározására, hogy a gyulladást szervezet, allergia, rák vagy egy precanciális változás okozza -e.

Allergia: Néhány tesztet végezhetünk annak kiderítésére, hogy a beteg érzékeny -e egy vagy több allergénre. Ez magában foglalhatja a bőrprick tesztet, a vérvizsgálatot vagy az eliminációs étrendet.

cikk erőforrások

  • Akutagawa, K., et al. (2015). A protonszivattyú-inhibitor kezelésre gyakorolt alacsony reakció kockázati tényezői a reflux oophagitisben és a nem-erózív reflux betegségben, amelyet a gastroesophagealis reflux betegség tüneteinek gyakorisági skálájával értékelnek. [Absztrakt] https://link.springer.com/article/10.1007/s10388-014-0477-x
  • Antunes, C. & amp; Sharma, A. (2021). Nyelőcsőgyulladás. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk442012/
  • Esophagitis és Stricture. (2018). https://www.gicare.com/gi-health-resources/esophagitis-and-sticture/
  • Furuta, G. T., et al. (2007). Eozinofil nyelőcsőgyulladás gyermekek és felnőtteknél: Szisztematikus áttekintés és konszenzusos ajánlások a diagnózishoz és a kezeléshez: Az American Gastroenterológiai Szövetség (AGA) és az Észak -Amerikai Gyermekgyógyászati Gastroenterológiai Társaság, a hepatológia és a táplálkozás szponzorálása. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(07)01474-6/fulltext
  • GERD: A gyomorégés ellenőrzése a szokásainak megváltoztatásával. (2020). https://www.uofmhealth.org/health-library/ut1339
  • Pham, T. H., et al. (2014). A reflux egérmodell és a Barrett nyelőcső műtéti egérmodellének kidolgozása és jellemzése. [Absztrakt] https://link.springer.com/article/10.1007/s11605-013-2386-z
  • Saleem, F. & amp; Sharma, A. (2021). A gyógyszer által indukált nyelőcsőgyulladás. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk549818/
  • Savi reflux/gerd
  • fül, orr és torok
  • GALJ -bél/gastroenterológia