Mikor kell hő- vagy jégt használni artritiszhez

Mikor kell hő- vagy jégt használni artritiszhez

Mind a hő, mind a hidegterápia megkönnyítheti az ízületi gyulladás tüneteit. A hő segíthet enyhíteni a fájdalmakat és a merevséget, míg a hidegterápia megkönnyítheti a duzzanatot és a fájdalmat.

Hő vagy hideg felhordása az érintett testrészekre segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit.

A hidegterápia elősegítheti a fájdalmas vagy duzzadt ízületek enyhítését, míg a hő segíthet a merev vagy fájó ízületek és izmok enyhítésében.

Ezenkívül az embereknek esetleg különféle hő- és hideg terápiákkal kell kísérletezniük, hogy megtalálják, mi működik a legjobban.

Ez a cikk feltárja, hogy mely hő- és hideg terápiák segíthetnek, mikor és hogyan kell alkalmazni őket, és hogyan lehet váltakozni köztük.

Hogyan segítik a hő és a hideg az ízületi gyulladás fájdalmát?

A nyikorgó ízületek szerint a hőterápia segíthet a merev ízületek megnyugtatásában, különösen, ha az artritisz reggeli merevséget okoz. A hőterápia elősegítheti a véráramlás növelését, és az erek tágulnak, és több oxigént és tápanyagot húznak be az ízületek és az izmokba.

A hidegterápia ellentétes módon működik, az erek szűkítésével és a véráramlás csökkentésével. Ez segíthet csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást, és segíthet a fájó ízületek megnyugtatásában a fizikai aktivitás után.

A hidegterápia szintén segíthet az embernek a fájdalom tüneteinek kezelésében, mivel lelassítja az agyba utazó fájdalomjeleket.

Ismerje meg az artritisz más otthoni gyógyszereit.

hőterápia alkalmazási módszerei

Az emberek választhatnak egy hőkezelési módszert, amely számukra működik. A hő használatának különböző módjai a következők:

  • Meleg zuhany: A hosszú, meleg zuhanyozás segíthet az ízületek megkönnyítésében, a mozgástartomány növelésében és a merevség csökkentésében. Egy személy 33,3–37,7 ° C (92–100 ° F) zuhanyhőmérsékletet célozhat meg.
  • Nedves, meleg kompresszió: Az ember tompíthatja a tiszta törülközőt és melegítheti mikrohullámú sütőben, így a hőmérséklet kényelmesen alkalmazható az érintett területeken.
  • Meleg fürdő: Az egyének kb. 20 percig áztathatnak meleg fürdőben. Megpróbálhatják a magnézium -szulfát kristályok vagy az EPSOM sók hozzáadását is, hogy növeljék a magnéziumszintet. A magnézium fontos ásványi anyag a csontok és a szív egészségének szempontjából.
  • Fűtőpárnák vagy forró vizes palack: Valaki használhat nedves fűtőpadot vagy tölthet egy forró vizes palackot, és pihenés vagy leülés közben hagyhatja az érintett területen.
  • Paraffinviasz: Egy ember megolvaszthatja a paraffinviaszt, és ellenőrizni, hogy nem túl meleg, a kezét, a lábát vagy a fájó ízületét a viaszba merítse. Meg kell várniuk, hogy a viasz lehűljön és megkeményedjen, mielőtt levágja.
  • Meleg medence: Az emberek hetente 2-3 alkalommal úszhatnak vagy edzhetnek egy meleg medencében, hogy növeljék a rugalmasságot és a mozgástartományt.

Tippek a hőkezeléshez

weicode hol kapható itt megnézhetnéd

hőterápiának melegnek, mint túl melegnek kell lennie. Az Arthritis Alapítvány (AF) a következő tippeket javasolja a különféle hőterápia alkalmazására:

  • Forró zuhanyt vagy fürdőt reggel vagy edzés előtt, hogy segítsen a merevség csökkentésében, a test felmelegedésében, Készítse elő az ízületeket, és segítse a sérülés valószínűségének csökkentését.
  • Vegyen be egy meleg fürdőt a nap végén, hogy megkönnyítse az ízületeket egy napi tevékenység után.
  • Kerülje el a hő használatát bármilyen sérülés esetén vagy felpattanás közben.
  • Ha valamilyen bőrpír, duzzanat vagy zúzódás van jelen, akkor használjon hideg terápiát néhány napig, amíg el nem esik.
  • Ha az emberek neuropathia vagy más olyan állapotuk van, amely kevésbé érzékeny a hőmérsékleti változásokra, akkor 5 percenként ellenőrizniük kell a bőrt, hogy ellenőrizze, hogy nem ég vagy hólyagos.

Az emberek beépíthetik a hőterápiát a napjukba anélkül, hogy észrevennék. Ha reggel forró zuhanyozás, a mérsékelten forró vízben történő mosás vagy a mosás, mind a nap folyamán megnyugtathatja az ízületeket.

A hidegterápia alkalmazási módszerei

A hidegterápia különböző módszerei a következők:

  • Egy zacskó fagyasztott zöldség: Tekerj egy zacskó fagyasztott borsót vagy ilyesmit Hasonló egy vékony, nedves ruhában vagy törülközőben, és alkalmazza azt az érintett területre. Egy zacskó jégkockák is hatékonyak lehetnek.
  • Fagyasztott törülköző: Vegyen be egy nedves szivacsot, vagy tompítson, hajtsa össze egy törülközőt, és tegye a fagyasztóba kb. 15 percig. Távolítsa el a fagyasztóból, tegye egy műanyag zacskóba vagy vékony ruhába, és vigye fel az érintett területre.
  • Újrahasznosítható DIY hidegcsomagok: Töltsön meg egy tiszta, tartalék zoknit rizzsel, és tegye a fagyasztóba, vagy töltsön meg egy ledélhető műanyag zacskót folyékony mosószerrel. Szükség esetén vegye ki a fagyasztóból.
  • Jég vagy gél hidegcsomag: Vásároljon jégcsomagot vagy gélcsomagot a fagyasztáshoz. Válassza ki az érintett területekhez megfelelő alakot és méretet.
  • Jégmasszázs: Vegyen be egy papírpoharat, töltse fel vízzel, és tegye a fagyasztóba. Miután befagyasztotta, húzza le a csésze felső részét, és az alján egy kis szakasz maradjon. Dörzsölje a kitett jég kis körökben a fájó területen, elkerülve az olyan részeket, ahol a csont közel van a bőrhez, például a könyökpont vagy a térdsav.
  • Azonnali jégcsomagok: Az emberek vásárolhatnak egyszer használatos jégcsomagokat, amelyeket aktiválnak. Ezek akkor lehetnek hasznosak, ha más lehetőségek nem érhetők el.

Tippek a hidegterápia alkalmazásához

A hidegterápia nem befolyásolja a test belső hőmérsékletét, mivel a szövetek és az izmok a bőr felületéhez közeli izmokat és izmokat célozza meg. A hidegterápia alkalmazására vonatkozó tippek a következőket tartalmazzák:

  • Használjon hideg terápiát körülbelül 8 percig egyszerre.
  • Használjon olyan elemeket, amelyek elértek a fagypontot, de tekerje be minden fagyasztott vagy nagyon hideg tárgyat törülközőbe vagy ruhába, mielőtt a bőrre felhordja.
  • Hagyja abba a hideg terápiát, ha a bőr zsibbad, vagy ha valaki megnövekedett fájdalmat vagy kellemetlenséget érez.
  • Kerülje el a hideg terápiát túl hosszú ideig, mivel ez károsíthatja a szövetet, vagy fagyáshoz vezethet.
  • Kerülje el a hidegterápiát, ha az emberek neuropathia vagy más állapotban vannak, ami kevésbé érzékeny a hőmérsékleti változásokra.
  • Használjon hideg terápiát a gyulladás és a duzzanat csökkentése érdekében.
  • Kerülje el a hideg terápiát a törött bőrön.
  • Válassza a hőterápiát, ha valaki javítani akarja a rugalmasságot, csökkenteni a fájdalmat és megkönnyíti a merevséget.

váltakozó hő és hideg

Az emberek dönthetnek úgy, hogy a nap folyamán váltakoznak a hő vagy a hidegterápia között. A hőt és a hidegterápiát ismétlődő felhasználás biztonságos, mindaddig, amíg az egyének vigyáznak módszereikkel.

Az AF azt tanácsolja, hogy hagyjon néhány órát a hő és a hidegterápia között, ha mindkettő váltakozik.

Outlook

Az artritiszben szenvedő emberek azt találhatják, hogy a hő- és hidegterápia megkönnyíti az ízületi fájdalmat és a merevséget.

Tanulmányok szerint az AF idézi az artritiszben szenvedő embereket, akik hetente 2–3 -szoros medencében részt vettek edzési órákban, megnövekedett a mozgástartomány és a fájdalom 40% -os csökkenése.

Az Amerikai Rheumatológiai Főiskola és az AF 2019. évi iránymutatásai feltételesen javasolják a hőt és a hidegterápiát a térd, csípő vagy kéz osteoarthritisben szenvedő emberek számára. Ugyanakkor nincs elegendő megbízható bizonyíték a hő- és a hidegterápia előnyeire, hogy feltétel nélkül javasolják.

Összegzés

A hő- és hidegterápia megkönnyítheti az ízületi gyulladás tüneteit.

A hőterápia növeli a véráramlást és segíthet a merev ízületek megnyugtatásában. Ezzel szemben a hidegterápia összehúzza az ereket, és hasznos lehet a merevség és a gyulladás csökkentésében.

Az emberek szükség esetén váltakozhatnak a hő és a hideg között.

Az ember megvitathatja a hőt vagy a hidegterápiát az egészségügyi szakemberrel annak ellenőrzésére, hogy a használat biztonságos -e, és mely módszerek lehetnek a legjobbak az ízületi gyulladás típusához.

  • Psoriatikus artritisz
  • Rheumatoid arthritis

Contents